Känner du dig själv?

Vikten av att känna sig själv. Att inte följa sina drömmar hamnar högst upp på listan av ånger på dödsbädden tillsammans med att man jobbat för hårt för status och pengar. Forskningen visar också att ju mer man använder sig av sina intressen och talanger på daglig basis desto lyckligare blir man. Och man presterar bättre och ger mer tillbaka till samhället. Sysslar man däremot med saker man inte gillar skapar man ångest och psykisk ohälsa. Forskningen har tyvärr också kommit fram till att det är ett stort gap mellan hur vi lever och hur vill leva.

Men att följa sina drömmar och att syssla med det man brinner för kräver självkännedom. Att man vet vad man vill. Och jag är inte så säker på att alla vet det. Vi tror oss veta men försvarar många gånger bara en prägling, en sammhällsnorm eller något man investerat tid och pengar i. Och vi tillbringar generellt sett för lite tid med oss själva för att kunna veta vad vi vill och kanske är vi lite rädda. Rädda att upptäcka att jag vandrat åt fel håll, att jag måste förändra något. Rädda att ifrågasätta våra tidigare val. Rädda att ifrågasätta våra egon (som är extremt starka i dagens samhälle). För det är det vi verkligen vill innerst inne som är det viktiga och det vi ska fokusera på, inte det vi resonerat oss till eller lärt att man bör säga. Och det är viktigt att komma ihåg att ingen annan vet vad du vill, ingen annan har den kunskapen. Enbart du själv.

För att lyssna på sig själv och lära känna sig själv (finns alltid nya saker att lära) måste man vara med sig själv, lyssna på vad som sägs och känna vad som uttrycks. I lugn och ro måste vi lyssna inåt. Olika metoder finns, ingen är bättre än den andra, men kan passa olika bra för olika personer. Att själv gå ut i naturen, att meditera, att skriva om kring ämnet, att prata med någon som inte styr utan bara försöker få dig att hitta till kärnan, att bara vara mm. Det viktiga är vi hittar det som passar oss och avsätter tid för att lyssna inåt. Genom hela livet. För som jag skrivit tidigare, allt förändras och så även du. Lycka till!

Follow my blog with Bloglovin

%d bloggare gillar detta: