Skrämmer insikten att vi är ansvarig för vår egen lycka?

Är det så att valmöjligheterna skrämmer? Blir vi rädda av insikten att vi är ansvariga för vår egen lycka?

För så är det. Vår lycka är långtifrån uteslutande ett resultat av yttre omständigheter utan framförallt ett resultat av våra egna val, aktiviteter och förhållningssätt. Kunskapen om vad som skapar ett lyckligt, balanserat och psykiskt välmående liv finns där. Det är inte stora revolutionerande saker och framförallt är det saker vi kan påverka. Men ändå väljer vi en annan väg och många gånger skyller vi på andra saker än oss själva för vår olycka.

Det kanske låter tufft att du bär ansvaret men se det som en enorm möjlighet. Du kan ju ändra situationen, du kan skapa din egen lycka. Du har alltid valmöjligheter i livet. Du väljer vad du fokuserar på, du väljer vad du äter, du skapar utrymme för återhämtning i ditt liv, du väljer om du ska ta en promenad i naturen, du väljer inställning till dina medmänniskor, du väljer dina relationer och hur du vårdar dem, du väljer vad du ska göra i livet, hur du förhåller dig till dina tankar och framförallt du väljer hur du ska se på livet. Saker som bevisligen påverkar din lycka och ditt psykiska välmående. Men vi väljer att inte välja.

Är vi rädda för valen? Är det jobbigt att ha ansvaret? Är det lättare att skylla ifrån sig och fortsätta vara olycklig och må dåligt? Att krypa in i sitt skal och tycka lite synd om sig själv. Eller tror vi att det är svårare än vad det är? ”Jag är sån här” hör jag titt som tätt”,  som om vi inte kan ändra på oss… Vi förändras hela tiden (även hjärnan och dess rutiner) och möjligheten till din egen lycka ligger i dina egna händer. Det kanske är lite skrämmande. Men framförallt är det en möjlighet! Ta den!

Follow my blog with Bloglovin

%d bloggare gillar detta: